Opublikowany przez:
Joanna P.
Redakcja
Autor zdjęcia/źródło: Jak przyrządzać szparagi, RitaE Pixabay
Szparagi, oprócz tego, że są przepyszne i atrakcyjnie wyglądają posiadają także walory zdrowotne. Dlatego zanim przejdziemy do sedna czyli odpowiedzi na pytanie - jak przyrządzić szparagi, warto przypomnieć sobie ich zalety i wartości.
Warto więc jeść szparagi póki są, choć sezon jest krótki, to możliwości podania wiele. Przy okazji walorów prozdrowotnych należy także dodać, że szparagi zielone uznawane są za bardziej wartościowe od białych. Jak zatem przyrządzić szparagi?
Jeżeli należysz do początkujących miłośniczek szparagów, albo do tej pory nie udało Ci się przekonać do tych cudownych warzyw, podajemy trzy ważne informacje, które warto przyswoić rozpoczynając przygodę ze szparagami.
1. Szparagi rosną w ziemi, więc zawsze trzeba je dokładnie umyć
2. Szparagi zielone nie wymagają obierania, wystarczy odłamać twarde końcówki. Szparagi białe mają włókna, więc oprócz odłamania stwardniałych końcówek należy je obrać
3. Szparagi (niezależnie od koloru) gotuje się w pionie, najlepiej tak, aby miękkie czubki wystawały ponad wodę. Pozycja pionowa zapewnia równomierne ugotowanie szparagów, łodygi gotują się w wodzie a końcówki na parze
Szparagi można podawać na wiele sposobów, prawdopodobnie każdy ma swój własny ulubiony przepis, jak przyrządzić szparagi. Proponowane przez nas przepisy należą do tych łatwiejszych, ponieważ chcemy, by każdy mógł przygotować szparagi. Pierwszy przepis jest bardzo podstawowy, nie wymaga żadnych umiejętności, ale moim zdaniem tak przyrządzone szparagi są najlepsze.
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
ZOBACZ TAKŻE:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
EWilliams73
2017.07.14 16:25
Uwielbiam szparagi, bardzo pożywne jedzenie.
ADavis79
2017.06.25 18:47
Z tym przepisem mogę je jeść kilogramami, świetna sprawa!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.